www.gryfino.info Strona Główna www.gryfino.info
Forum Mieszkańców Gryfina

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

GRYFINO.INFO - PORTAL MIESZKAŃCÓW STARTUJE:

w fazie testów
Kliknij

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Miodek
Pią Mar 21, 2008 15:13
Paliwo i jego cena... :/
Autor Wiadomość
zeRoberto 
Pułkownik

Wysłany: Wto Sie 25, 2009 09:08   

Ciekawa stronka na temat cen paliw

http://www.stacjebenzynow..._miast=&paliwo=

Ulv 
Generał

Wysłany: Sob Wrz 26, 2009 00:52   

Dzisiaj w Tesco / i nie tylko/, było po 4,12.
Dla niewiedzących. Jeśli macie zamiar tankować i robić zakupy, polecam najpierw zakupy a dopiero tankowanie. Jeśli zakupy przewyższają kwotę 100zł na dole paragonu fiskalnego jest kupon. Należy go okazać przy tankowaniu. Dzieki temu zatankowałem po 4,07zł. :wink:

Ernst Stavro Blofeld 
Generał

Imię: Kuba
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 10:46   

"Od początku przyszłego roku czeka nas gwałtowna podwyżka opłaty paliwowej - zapowiada "Dziennik Gazeta Prawna".

Ministerstwo Infrastruktury pracuje nad projektem zmian w przepisach, które boleśnie uderzą w portfele kierowców. Jak dowiedział się "DGP", stawka opłaty paliwowej ma wzrosnąć aż o 250 proc., z 97,82 zł do 257,82 zł za 1000 litrów paliwa. To z kolei może oznaczać podwyżkę ceny litra paliwa na stacjach nawet o 20 gr.

Projekt jest teraz uzgadniany przez resorty infrastruktury i finansów. Oba potwierdzają, że będą zmiany w ustawie o opłacie paliwowej. Żaden nie chce się jednak wypowiadać na temat wysokości planowanej podwyżki. Polska nie spełnia już, ze względu na słabego złotego, unijnych limitów minimalnego opodatkowania paliw - wyjaśnia "DGP". "

Mariush163 
Chorąży

Imię: Mariusz
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 22:03   

Wczoraj na Wojska Polskiego w BP - ON było po 4,09 :sad: na Mieszka w Shelu i Orlenie po 3.83, skąd taka różnica ? :? :

kaber 
Kapitan

Imię: Paweł
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 22:09   

Na Neste ON: 3,67 zł

mlody28 
Szeregowy

Imię: Krystian
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 14:29   

Odnośnie stacji paliw HL.... ;/
SERDECZNIE ODRADZAM WSZYSTKIM !! Owszem, napewno trafia się tam w miarę dobrej jakości towar, ale to jest prawdziwą rzadkością i jeżeli nam się trafi to radzę iść zagrać w toto lotka bo to naprawdę szczęśliwy dzień musi być. Nie tylko ja mam taką opinię, posprawdzajcie sobie na forach...;/ Paliwo? Dobrze by było móc to tak nazwać. Pracownicy stamtąd w ogóle nie mają o niczym praktycznie pojęcia. Ja, oraz moi znajomi juz nigdy tam nie zatankujemy. Po pierwsze: Mój koles mial zniszczony totalnie filtr po kilkukrotnym tankowaniu tam, ja osobiscie, dzieki temu ze mam auto troche lepsze, bo wziete niedawno z salonu nie mialem az takich przezyc, ale po zatankowaniu tam, moj samochod jechal jakby wiozl stado baranow, a nie tylko i wyłącznie mnie. Mój brat tankował kiedys wyjatkowo na Ustowie na HL i oczywiscie pracownica stamtad zaoferowala sie ze zatankuje mu ten samochod, na co on sie zgodzil i powiedzial ze prosi o 20 litrów benzyny. Wrócił i zapłacił i co się okazało? Że typiara zatankowała mu olej napędowy..;/ I oczywiscie potem usuwanie tego i cale czyszczenie i wszystko..;/ Masakra ..;/ Poza tym nie uwzględniają w ogole żadnej reklamacji, mimo posiadania przeze mnie ważnego paragonu po tym że byłem zdziwiony tym jak strasznie moje auto pracuje po tej benzynie. Bo po zatankowaniu przejechalem z jakies dwa kilometry i sie wrocilem chcac zlozyc reklamacje, bo zapewniali mnie wczesnij ze takie cos jest mozliwe..;/ Po czasie, okazalo się, że czyszczenie po tym "paliwie" mojego auta będzie potrzebne i kosztowało mnie ono 200 zł, za co serdecznie dziękuję stacji HL. POZDRAWIAM WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW. Zapraszam do poczytania na temat tej stacji na forach, bo jak widzę, nie jestem sam. Łączymy się w bólu i współczuciu dla wszystkich tam tankujących... xDDD Polecam za to stację BP oraz Shella

Arek_elektryk 
Generał

Imię: Arek
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 14:40   

Pracownicy HL zachowuja sie jak żebracy - trzeba placic im kazdy grosik, co na innych stacjach nie jest konieczne.
Na Shellu nie tankuje, bo nie lubie niegrzecznej obsługi.
Aral byl najlepszy. Takiego chamstwa jak tam, to trzeba by szukac za komuny, albo w meblowych red black white. Tam tez nigdy nic nie kupie.

mareks 
Generał

Wysłany: Sob Gru 19, 2009 14:51   

Arek_elektryk napisał/a:
bo nie lubie niegrzecznej obsługi
Arek_elektryk napisał/a:
Tam tez nigdy nic nie kupie.
Wyluzuj ,bo jeszcze troche i bedziesz musiał po zakupy do Kopenhagi jeżdzić...

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Sob Gru 19, 2009 15:26   

mareks napisał/a:
jeszcze troche i bedziesz musiał po zakupy do Kopenhagi jeżdzić...

Do Bydgoszczy bedę jezdzil a tu nie bede tankował :mrgreen:

cysiek 
Generał

Wysłany: Sob Gru 19, 2009 20:08   

Potaniało - w oszołomie ON po 3.59 ( znaczy nawet taniej jak w Danii )

Mariush163 
Chorąży

Imię: Mariusz
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 20:52   

Po 3.50,- o osiemnastej już było. Może to promocja świąteczna.

kaber 
Kapitan

Imię: Paweł
Wysłany: Pią Sty 01, 2010 21:56   

Od dziś do cen paliwa doliczany jest nowy podatek. Tylko czekać kiedy ON sięgnie 4,00 zł / l. Ja wczoraj zatankowałem na Neste pod korek. Blisko 70l w baku, myślę, że na miesiąc styknie ;)

mareks 
Generał

Wysłany: Pią Sty 01, 2010 23:19   

kaber napisał/a:
Blisko 70l w baku, myślę, że na miesiąc styknie
Jeśli będzie normalna zima,będzie ślisko.Mniejsze tarcie,mniejsze zużycie paliwa.Więc może na dłużej :mrgreen:

cysiek 
Generał

Wysłany: Pią Sty 01, 2010 23:40   

Zatankuję sobie jak zwykle w niedzielę przed wyjazdem do Danii , parę groszy na zbiorniku nie robi różnicy . :roll:

Jak mawia Jarek z Arkadii - stać Cię na Mercedesa to stać Cię i na paliwo do niego . A jeśli jesteś niedorozwój i przeliczyłeś się ze swymi możliwościami to zawsze możesz oddać mercedesa na szrot a bernardyna do schroniska. :evil: :evil: :evil:

O tym ze Wasze szlugi za rok będą kosztować tyle samo co w reszcie łunii to chyba też wiecie od czasu akcesji i robicie latami stosowne zapasy :???:

sethan 
Podporucznik

Wysłany: Wto Sty 12, 2010 08:37   

Arek_elektryk napisał/a:
Pracownicy HL zachowuja sie jak żebracy - trzeba placic im kazdy grosik, co na innych stacjach nie jest konieczne.

To Ty zachowujesz się jak żebrak i złodziej - jeździsz po stacjach i kradniesz pracownikom jak mówisz grosze! Jeżeli pracownik stacji ma 4 zł na godzinę to wystarczy 40 klientów po c.a. 10 groszy i pracował godzinę za darmo!!! Ty byś też tak zrobił? Oddawałbyś ponad 10% dniówki? Masz taki gest? Wielki Pan podjedzie na 3-cią z kolei stację bo jest 2 grosze niżej zatankuje 30 litrów co mu da oszczędność 60 groszy, troszeczkę przeleje i skubnie pracownika na kolejne 10 - jeszcze go zwyzywa bo przecież "żebra grosze".
Znasz pojęcie "magia małych liczb"?

Arek_elektryk napisał/a:
Na Shellu nie tankuje, bo nie lubie niegrzecznej obsługi.

Czytając co pisałeś o żebractwie byłbym zdziwiony że w ogóle gdzieś Cię dobrze obsłużyli

Arek_elektryk napisał/a:
Aral byl najlepszy. Takiego chamstwa jak tam, to trzeba by szukac za komuny, albo w meblowych red black white. Tam tez nigdy nic nie kupie.

Aral został kupiony przez BP w większości przypadków obsady stacji się nie zmieniły - BP jest w porządku? Ot magia reklamy:P

--
A

kln 
Generał

Imię: Maciek
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 09:11   

Nie przesadzajmy z tymi groszami. Chcąc zatankować za 100zł nie zawsze uda mi się puścić pistolet w idealnym momencie - czasami wychodzi to 100,02 a innym razem 99,98 i w każdym przypadku liczę na to że usłyszę od kasjera okrągłą sumę i nie wydaje mi się, żeby pracownicy byli na tym stratni. No chyba że sethan opowiadasz z autopsji, jak tak to wybacz.

[ Dodano: Wto Sty 12, 2010 09:17 ]
Co do HL-a - zatantkuje tam dopiero w ostateczności. Jakoś dziwnie w każdym ich dystrybutorze najpierw lecą PLNy, a dopiero później litry paliwa. Jeszcze kiedyś jeżdżąc na LPG niewiedzieć czemu tankując na HLu i Shellu za te same kwoty (na HLu paliwo było ponad 10gr taniej) robiłem o dziwo więcej kilometrów na paliwie z Shella, mimo że to niby wyjeżdżając z HLa miałem tych litrów więcej w zbiorniku. W ogóle kiedyś na HLu nie mając pustego zbiornika automat władował w niego niby więcej niż sam w sobie ma pojemności. To jest dopiero złodziejstwo!

sethan 
Podporucznik

Wysłany: Wto Sty 12, 2010 09:45   

kln napisał/a:
Nie przesadzajmy z tymi groszami. Chcąc zatankować za 100zł nie zawsze uda mi się puścić pistolet w idealnym momencie - czasami wychodzi to 100,02 a innym razem 99,98 i w każdym przypadku liczę na to że usłyszę od kasjera okrągłą sumę i nie wydaje mi się, żeby pracownicy byli na tym stratni. No chyba że sethan opowiadasz z autopsji, jak tak to wybacz.

Nie jestem pracownikiem stacji - ale nie ma możliwości żeby jeżeli ktoś nie płaci pełnej sumy żeby ktoś nie był stratny. Myślisz że na koniec zmiany kto dokłada te "grosze" ? kierownik stacji? Właściciel? Może zarząd koncernu? parę złoty dziennie x ilość stacji x ilość dni w roku? Pracownicy stacji w 100% nie są pracownikami koncernu do którego należy stacja wizualnie, jeżeli na jakiejś stacji nie proszą o końcówkę tzn że inaczej rozliczają kasę (czytaj: sami) bo czasem klient też nie odbierze i się wyrównuje, Jeżeli kasę na konieć zmiany liczy kierownik stacji i kwota nie gra ma prawo podejrzewać że coś było "mieszane" i zmiana może stracić pracę. Są też kamery skierowane na kasy itd możliwości oszukiwania jest mnóstwo więc żelazna zasada w każdym biznesie wiążącym się z wymianą gotówki to : kasa musi grać w każdym momencie. (Bo klient powie że dał 200 zł a pracownik twierdzi że dostał 100 zł i trzeba kasę policzyć )

[ Dodano: Wto Sty 12, 2010 09:17 ]
Co do HL-a - zatantkuje tam dopiero w ostateczności. Jakoś dziwnie w każdym ich dystrybutorze najpierw lecą PLNy, a dopiero później litry paliwa. Jeszcze kiedyś jeżdżąc na LPG niewiedzieć czemu tankując na HLu i Shellu za te same kwoty (na HLu paliwo było ponad 10gr taniej) robiłem o dziwo więcej kilometrów na paliwie z Shella, mimo że to niby wyjeżdżając z HLa miałem tych litrów więcej w zbiorniku. W ogóle kiedyś na HLu nie mając pustego zbiornika automat władował w niego niby więcej niż sam w sobie ma pojemności. To jest dopiero złodziejstwo![/quote]

Powiem tak - kalibracja "dołów" i dystrybutorów to jeden z najbardziej sprawdzanych przez dozór aspektów pracy stacji paliwowej.
Co do jakości paliwa- Szczecin i okolice ma 4 możliwości zakupu paliwa bez względu pod jaką flagą jest dana stacja:

1. Rafineria Schwedt ( między innymi HL tam kupuje)
2. Hurt Orlenu (Szczecin)
3. J&S w Stobnie (ale tam całość paliwa jest z PCK Schwedt)
4. Lotos Gdańsk (chyba tylko Neste jest zalewane z Lotosu)

Paliwa na stacjach dużych koncernów są uszlachetniane specjalnymi dodatkami dostarczanymi do hurtów przez te koncerny - stąd biorą się flagowe paliwa V-Power, ultima, czy verva natomiast paliwa "zwykłe" wszędzie są takie same imho im większy koncern tym procedury na stacji są bardziej restrykcyjne i mniej możliwości "mieszania"

Tankowałem kilkukrotnie na gryfińskim HLu i jakoś nie odczułem że paliwo było gorszej jakości (Diesel)

Nie jestem pracownikiem stacji żadnego koncernu ani firmy, nie mam interesu bronić firmy HL ale wiem skąd mają paliwo i wiem jakie procedury tam obowiązują.

--
A

por. Jaszczuk 
Sierżant

Wysłany: Wto Sty 12, 2010 10:53   

sethan napisał/a:

Paliwa na stacjach dużych koncernów są uszlachetniane specjalnymi dodatkami dostarczanymi do hurtów przez te koncerny - stąd biorą się flagowe paliwa V-Power(...)

Raczej mało prawdopodobne, żeby robione to było na hurcie ;-) Wspomniany V-Power jest odprawiany w Szczecinie w cysternach, gdzie m.in badana jest wyrywkowo liczba oktan w każdym transporcie - z informacji od mojego kumpla, który odprawia ten towar, liczba oktan zawsze przekraczała 100. Nie jestem pewien czy to obowiązuje w dalszym ciągu, ale paliwo na stacjach tego koncernu było jedynym, które nie było produkowane w Polsce.

sethan 
Podporucznik

Wysłany: Wto Sty 12, 2010 11:08   

[quote="por. Jaszczuk"]
sethan napisał/a:

Raczej mało prawdopodobne, żeby robione to było na hurcie ;-) Wspomniany V-Power jest odprawiany w Szczecinie w cysternach, gdzie m.in badana jest wyrywkowo liczba oktan w każdym transporcie - z informacji od mojego kumpla, który odprawia ten towar, liczba oktan zawsze przekraczała 100. Nie jestem pewien czy to obowiązuje w dalszym ciągu, ale paliwo na stacjach tego koncernu było jedynym, które nie było produkowane w Polsce.

Tak masz słuszność jeżeli chodzi o paliwo Shella V-Pover reacing -czy jak to się pisze:P (ponad 100 oktanów)
Ja piszę o takich paliwach jak V-power 95 ok czy diesel v-pover jeżeli trzymamy się terminologii Shella które są tworzone przez dodawanie uszlachetniaczy na bazie "zwykłej" 95 czy diesla

--
A

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Wto Sty 12, 2010 16:07   

sethan napisał/a:

To Ty zachowujesz się jak żebrak i złodziej - jeździsz po stacjach i kradniesz pracownikom jak mówisz grosze!

Dobrze sie czujesz?

[ Dodano: Wto Sty 12, 2010 16:11 ]
sethan napisał/a:
Aral został kupiony przez BP w większości przypadków obsady stacji się nie zmieniły - BP jest w porządku?

Chyba jest OK. Nie spotkalem sie tam z czym takim jak na Aralu.
Mysle, ze to nie kwestia reklamy, lecz polityki zarządu.

Ducy 
Generał

Wysłany: Sro Sty 13, 2010 11:56   

ja na cenę nie patrzę,do pełna i jadeee :mrgreen:

Tomek M 
Podpułkownik

Imię: Tomek
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 00:57   

Chcecie tankować za 2-2,5 zł ?

Zobacz

Paliwa za ponad 4 zł od litra załatwiacie sobie na wyborach...

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 09:09   

Tomek M napisał/a:

Paliwa za ponad 4 zł od litra załatwiacie sobie na wyborach...

Ja glosuje na tańsze paliwa. Niestety, mamy demokracje i jako mniejszewik zawsze przegrywam z bolszewikami.

t.s
Generał

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 10:13   

Arek_elektryk napisał/a:
Ja glosuje na tańsze paliwa. Niestety, mamy demokracje i jako mniejszewik zawsze przegrywam z bolszewikami.

Z kim nie gadam - każdy głosuje na tańsze paliwa.
To czemu do cholery ciągle wygrywa lewica ?

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 10:41   

t.s napisał/a:

Z kim nie gadam - każdy głosuje na tańsze paliwa.
To czemu do cholery ciągle wygrywa lewica ?

To pewnie rozmawiasz z postępowymi ewolucjonistami :nono

Grzesiek 
Generał

Imię: Dżordż
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 13:13   

We wtorek jadąc do Chojny, w Widuchowej na stacji Bliska, 95 było w cenie 4,07zł. Dzisiaj pewnie już jest ok 4,17zł.

PanRysio 
Generał

Wysłany: Sro Cze 16, 2010 11:29   

A dzisiaj po 4,70 zł?

4 miesiące i 50 gr więcej.

PorQy
Starszy plutonowy

Wysłany: Czw Cze 17, 2010 11:39   Re: Paliwo i jego cena... :/

daUit napisał/a:
no juz mnie to zaczyna denerwowac... w orlenie kolo lwow jest paliwo za 3.67 jakos tak... a w shellu w szczecinie za 3.49... no parodia... ze orlen sie lepiej ceni niz shell, neste, bp... a i tak orlen = Hl czy inny chlam... nierozuwmiem... i czemu w gryfinie jest tak droga benzyna niz w szczecinie... fakt bylem dzisiej ssobie w swinousciu to na shellu kosztowalo 3.75 co mnie tez ogromnie zdziwilo :shock:

Aż się prawie popłakałem jak to przeczytałem. Stare dobre czasy jak się na 3.50 narzekalo. A teraz kolega daUti dalej na ceny narzeka, czy już sobie gaz założył?? :D

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Czw Cze 17, 2010 20:51   

Narzekają, to Amerykanie.
Mieli benzynke PO złoty dwadzieścia a teraz maja POnad 2 zeta! Tragedia! Przy ich zarobkach zaledwie 3, no może 5 razy większych od naszych to już znaczące wydatki w ich budżetach domowych.

[ Dodano: Pią Lip 02, 2010 21:05 ]
Wczoraj w stolycy 95 w Oszolomie byla chiba PO 4,52.

Ulv 
Generał

Wysłany: Pią Sie 20, 2010 10:02   

http://www.pb.pl/Default2...90-5a92bbd160c7

Ile wzrosną ceny podstawowych art. i usług?

Arek_elektryk 
Generał

Wysłany: Pią Sie 20, 2010 15:49   

Ulv napisał/a:

Ile wzrosną ceny podstawowych art. i usług?

Myślę, że wystarczająco, aby dostatecznie sPOwolnić gosPOdarke.
A jeśli nie, to POlitycy znowu POdniosą POdatki...

PanRysio 
Generał

Wysłany: Sob Sie 21, 2010 15:05   

Przecież żywność nie zdrożeje. Jak tak mówi premier RP, to ja mu wierzę. Przecież Tusk nie kłamie, prezydent Komorowski nie kłamie.

Dlaczego media kłamią o podwyżce VAT?! Premier o tym na pewno nie wie.

cysiek 
Generał

Wysłany: Sob Sie 21, 2010 20:44   

W oszołomie ON jest dziś po 4.13 a 95 po 4.51 czyli ceny w łunijnej gospodarce się wyrównują - szkoda tylko ze sprzątaczka w Danii za godzinę pracy wleje do swego bila 15 litrów a sprzataczka w Polsce nic nie wleje bo stać ją tylko na rower :oops:

robson400 
Porucznik

Imię: paweł
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 21:11   

Wczoraj tankowałem auto w Środzie Wlkp. na Orlenie,cena za 95-4,33. :banan

ewasza12 
Generał

Wysłany: Pon Sie 23, 2010 09:25   

Gryfino jest jakimś dziwnym zagłębiem wysokich cen paliwa...
Oszołom poraża cenami, a jak z jakością? Nie próbowałam, bo autko coś kapryśne mam, jesli chodzi o jakość, boję się, że za ta cenę może być "zonk"..
I chyba nie polecam Lotosa, tuz za granicą w Rosówku, dziwnie mulaste auto mi się zrobiło po tankowaniu ON właśnie tam.

cysiek 
Generał

Wysłany: Pon Sie 23, 2010 11:35   

Od pażdziernika zeszłego roku tankuję albo na oszołomie albo ( jak mi nie styka na powrót ) w Danii na Statoilu - autko pomyka elegancko. Fakt ze jakaś tam verwa czy on z shella jest jakościowo lepsze - i jest wówczas przy tych samych czy porównywalnych warunkach eksploatacji ( robię co tydzień około 1500 km na tej samej trasie ) niższe jego zużycie ale biorąc pod uwagę znacznie wyższą cenę - nie przekłada się to bezpośrednio na dodatni wynik finansowy :cool:

A stanie w korkach na autobanie ( nie zawsze nawigacja zdązy Cię o nich uprzedzić ) zawsze wyjdzie taniej na tańszym paliwie jak na droższym .

Nawet na Bliska w Widuchowej paliwo jest tańsze jak w Gryfinie :shock:

ewasza12 
Generał

Wysłany: Pon Sie 23, 2010 13:11   

Chyba wszędzie jest tańsze, niz w Gryfinie, poza stacjami w okolicy Karlina, ale to wiadomo, "oko Pańskie konia tuczy, a ryby morskie najdroższe nad morzem są", czy jakoś tak...
Czyli oszołom zdaje egzamin, :mrgreen: będę tam tankować :mrgreen:

maxikasek
Plutonowy

Wysłany: Pon Sie 23, 2010 15:26   

W oszołomie wkurza mnie, że muszę dwa razy poodjechać na stację: po gaz i po benzynę. Nie można jak na innych zatankować od razu. Tzn. można- raz tak zrobiłem, noc więc i mały ruch. Pani w kasie wydarła się że tak nie wolno, bo ochrona patrzy w kamery a ona nie będzie za mnie pokrywać strat :bejzbol
Tesco po tym jak na gazie zaczął mi samochód gasnąć w trasie i był strasznie mulasty- odpuściłem sobie. Filtr paliwa też mam zasyfiony- ale tu juz sie nie czepiam.
Teraz mam to w nosie, wolę dac drożej ale mieć pewność wyższej jakości. Róznica do 2 zł na 100km jakoś jest dla mnie do przełknięcia :lol:

cysiek 
Generał

Wysłany: Pon Sie 23, 2010 18:05   

Na gazie to jak wiadomo jeżdzą Ci co ich na paliwo nie stać - :cry:

Odpowiedz do tematu