Jacek Hugo-Bader na Włóczykiju.......... nooo będę
_________________ " Łatwo jest mówić o Polsce, trudniej dla niej pracować, jeszcze trudniej umrzeć, a najtrudniej cierpieć."
autor nieznany, słowa wyryte na ścianie celi w więzieniu w Alei Szucha
No ja miałem szczęście przeczytać Białą gorączkę jeszcze w zeszłym roku (dostałem pod choinkę ) Tym co nie czytali - ostrzegam, ta część "mołdawska" jest mocna. Musiałem na dzień odłożyć książkę, by się otrząsnąć.
No to może w przyszłym roku też wydawany przez Czarne Mariusz Szczygieł opowiedziałby nam trochę o Czechach? Flux?
Dwa lata temu korespondowałem ze Szczygłem przy okazji „Gottland” w kontekście Włóczykija. Bo książka wspaniała. Ale on nie robi zdjęć i generalnie taka forma jaką zaprezentował Bader nie wchodzi w grę. Ewentualnie może spotkanie autorskie, ale...to już troszkę późno - za rok będzie 5 lata od jej wydania.
_________________ "Czy nie słyszysz, jak obłok porusza się senny?
Jak noc ciszą pogłębia dna ciekawy strumień?(...)"
To nic, że nie aktualne, 5 lat to u nas już zakurzony staroć...
Współczesny świat wymaga od nas ciągłego pospiechu, a przecież Wędrowanie tym się rożni od podróżowania, że robi się to czasem powoli, smakując każdy krok i dojrzewający odcisk. A może z tym Czarnym to nie jest głupie - tak mi przyszło do głowy - Jadąc do Babadag to tez opowieść wędrująca....
O! Wychodzi na to, że Czarne to taki trochę inny Pascal